ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: 27/10/2019

 

ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟ ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ ΑΧΑΙΑΣ

Συγκέντρωση Σύνταγμα στις 07:00 και από Αναπαύσεως 16 Μετρό Ανθούπολης Περιστέρι με πρώτη στάση το Αρτεμίσιο για να απολαύσουμε το πρωινό μας καφέ, μετά αναχωρούμε για το Λειβάρζι. Ανηφορίζοντας κανείς για το ιστορικό Λειβάρτζι από τον επαρχιακό δρόμο Τριποτάμων-Καλαβρύτων, έχει στο πλάι του το φανταστικό πλατανοδάσος, ενώ σε κάποια σημεία περνάει μέσα απ’ αυτό. Φτάνοντας στο κέντρο του χωριού, τον καλωσορίζουν η μεγάλη πλακοστρωμένη πλατεία, με πρώτη θέα τις πηγές του ποταμιού. Τα αιωνόβια και βαθύσκιωτα πλατάνια προσφέρουν πλουσιοπάροχα ξενοιασιά, χαλάρωση, δροσιά και υπό τις μελωδίες των πουλιών και των τζιτζικιών! Το εστιατόριο και το παραδοσιακό καφενείο που είναι εκεί σφραγίζουν την απόλαυση!Το Λειβάρτζι, χωρίζεται σε 4 συνοικίες τοΜεσοχώρι, τους Περιτσέους, την Απανάκρη και τον Αι-Γιάννη ενώ έχει και δύο ακόμα οικισμούς το Λειβάδι και το Λειβαρτζινό .

Ο Σύλλογος Λειβαρζινών  και με πρωτοβουλία του κύριου Παναγιώτη Φράγκο ως πρόεδρο του συλλόγου  μας προσκαλεί κάθε φορά και διοργανώνει την γιορτή των παραδοσιακών τσίπουρων, όπου έχει δωρεάν για όλο των κόσμο τσίπουρο,φασολάδα ελιές κ.τ.λ
Στην πλατεία του χωριού λειτουργεί παραδοσιακή ταβέρνα και όποιος επιθυμεί μπορεί γευματίσει για μεσημεριανό φαγητό.

«Αρίστος  Γ. Θούας, ο γιατρός των φτωχών και των γενναίων»
Υπήρχε στο χωριό Λειβάρτζι Καλαβρύτων ένα μικρό αλλά θαυματουργό νοσοκομείο. «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ», αποκαλεί ο Λειβαρτζινός δάσκαλος και συγγραφέας Αθανάσιος Λέλος το νοσοκομείο αυτό, που είχε ιδρύσει ο γιατρός και βουλευτής Γεώργιος Θούας. «Βασιλειάδα» και «Ασκληπείο» το ονομάζει ο Κορίνθιος δάσκαλος και συγγραφέας, Δημήτρης Αυγέρης, που «έφυγε» πρόσφατα. Εδώ έρχονταν και εύρισκαν γιατρειά, όχι μόνο ντόπιοι, αλλά και ασθενείς από τους γειτονικούς νομούς!
Και να ποιος ήταν ο «Λευίτης» γιατρός Γεώργιος Θούας.
«Οι ασθενείς του ήταν η παρηγοριά του και η ελπίδα του. Ήταν η χαρά και η ικανοποίηση που ένοιωθε ο γιατρός, όταν ο γεροντάκος ή η γριούλα που τους θεράπευσε, σταμάταγαν το σκάψιμο στον κήπο με το ξινάρι, όταν τον έβλεπαν να περνάει το δρόμο, καβάλα με τη Μούσκα, τη σταχτιά Ζακυνθινή γαϊδούρα και του λέγανε: «Καλό δρόμο γιατρέ μας! Ο Θεός να σ’ έχει καλά!». Ήταν το καλημέρισμα, ήταν η υπόκλιση και η έκφραση της ευγνωμοσύνης της νεαρής μητέρας που είχε δύσκολο τοκετό και που υποδήλωνε με την κίνησή της αυτή, ότι χάρη σ’ εκείνον κράταγε από το χεράκι τη συνέχιση της ζωής, που ήταν το ξανθόμαλλο, το αγγελοπρόσωπο κοριτσάκι της… Ακόμη και την κοντότα δεν έπαιρνε, από τις φτωχές οικογένειες. Ήταν, τέλος, η αθρόα προσέλευση των αρρώστων από τους γειτονικούς νομούς, της Μεσσηνίας και της Ηλείας και της Αρκαδίας, που κατάφταναν με όποιον τρόπο εύρισκαν στο σπίτι του, που είχε μετατρέψει σε …ασκληπιείο».

Ξεχωριστής θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς είναι οι 7 εκκλησίες, τα 5 ξωκλήσια και το ιστορικό μοναστήρι του χωριού, η Αγία Τριάδα, κρυφό σχολειό της τουρκοκρατίας, που είναι και Πολιούχος του χωριού.’Στις 14 Μάρτη του 1821, ο Λειβαρτζινός Καπετάν Ξαντάκος Τομαράς, εφόνευσε με το καριοφίλι του τους δύο μοναδικούς Τούρκους φοροεισπράκτορες, που τόλμησαν να πατήσουν
το χωριό του !
Ήταν ένα προεπαναστατικό γεγονός, που μέτρησε πολύ στην απόφαση για την κήρυξη της Επανάστασης.”
Εκεί θα  επισκεφτούμε το μουσείο λαογραφίας και Λειβαρτζινής Παράδοσης με πολλά εκθέματα, το οποίο στεγάζεται σ ένα από τα πολλά διατηρητέα κτίρια του χωριού (προαιρετικά κόστος 2€).
Θα συνεχίσουμε την εκδρομή μας πηγαίνοντας στο Λεβίδι για το Καφεδάκι μας . Στη συνέχεια  αναχωρούμε για Αθήνα με ενδιάμεση στάση παίρνοντας μαζί μας όμορφες αναμνήσεις.

   Σημεία παραλαβής λεωφορείου Αναχωρήσεως Εκδρομής       Ώρα Αναχώρησης
         Σύνταγμα:   Λ.Αμαλίας  Απέναντι από το Αμαλία το Ξενοδοχείο       
         Πλατεία Ομονοίας :   Μπροστά στο      Hondos Cender  στην Πλατεία    
        Sergiani Travel  Σταθμός Μετρό Ανθούπολης  Περιστέρι        
 Αριθμός  κατάθεσης ( ALPHA BANK) 123002002009884   Για online πληρωμές,       ή καταθέσεις από άλλες τράπεζες  το κόστος εμβάσματος + 4 € επιβαρύνει τον     καταθέτη) : IBAN: GR 4701 40 1230 1230 0200 200 9884   Sergiani Travel  Παναγιώτης Γ. Κατσιάμπουλας  Δικαιούχος
 Για πληρωμές με POS:   2 % προμήθεια Alph Bank
 Κρατήσεις Θέσεων :Στο Γραφείο μας Αναπαύσεως 16 Μετρό Ανθούπολης τ.κ.12134
 Τηλ: 210-5712451 / 210-8212452 / What’s Up: 6971596093 /24ώρο 6976811825

 

Περιλαμβάνει:
Μεταφορά με πούλμαν από Αθήνα
Πληροφορίες και κρατήσεις:
Τηλ 210-5712451 210-8212452
info@sergianitravel.gr
www.sergianitravel.gr