ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: 1/05/2018

Συνάντηση στο  Μετρό Ανθούπολης στο γραφείο μας 7:30 προορισμός μας το ταξίδι στον Αροάνειο ποταμό , Πλανητέρο. Μια μισάωρη στάση, ως συνήθως στο Αρτεμίσιο, για καφέ, σνακ και τουαλέτα και στη συνέχεια  Κάψα, το ονομαστό Λεβίδι και, έχοντας συντροφιά τον Τράγο ποταμό  θα ανηφορίσουμε ως τα Κρινόφυτα.  Πλάι-πλάι στον Αροάνειο ποταμό, με τελικό προορισμό το μαγευτικό Πλανητέρο.  Ο Αροάνειος ή Ρουφιάς  είναι παραπόταμος του Λάδωνα, πηγάζει από τα Αροάνεια ( το Χελμό ) και διασχίζει την κοιλάδα της Κατσάνας. Στη διαδρομή του συναντιέται με το χείμαρρο Κλείτορα, με τα ρέματα Λαγκάδα και Χαλίκι καθώς και το Βεσινέικο ποτάμι. Με τον αρχαιότερο πελοποννήσιο ποταμό, το Λάδωνα, ενώνονται μετά από 10 χλμ. και χύνονται στην τεχνητή λίμνη της Δάφνης. Ο Αροάνειος συνοδεύεται από θρύλους και λαϊκές παραδόσεις σχετικά με την ιχθυοπανίδα του. Ο Παυσανίας μιλάει για τους «Φθεγγόμενους ιχθείς» του ποταμού, δηλαδή ψάρια που έβγαζαν φωνή πουλιού κατά το ηλιοβασίλεμα. Στα νερά του ζουν πέστροφες . Η διαδρομή είναι  εύκολη – εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων – και υπέροχη. Παρόλο που κυρίως στις πηγές του ποταμού, στο Πλανητέρο,  αναπτύσσεται ένα από τα μεγαλύτερα πλατανοδάση της χώρας μας, συναντήσαμε πανύψηλα υπεραιωνόβια πλατάνια με τις ρίζες τους να βουτούν στα νερά του ποταμού και πάρα πολλές και ψηλές καρυδιές, με τους καρπούς τους, χλωρούς ακόμα σχεδόν, πεσμένος κάτω.   Στη διαδρομή θα  συναντήσουμε παλιές νεροτριβές και ερειπωμένους νερόμυλους καθώς και ιχθυοτροφεία.Το σιγανό μουρμούρισμα διακριτικά το τραγούδι του ποταμού θα μας συνοδεύει μέχρι το Πλατανοδάσος του Πλανητέρο .

Το μόνο χωριό που πλησιάζουμε στη διαδρομή μας είναι η όμορφη Κλειτορία, χτισμένη σε κομβικό σημείο, σε ένα χαμηλό λόφο. Η κωμόπολη αυτή λεγόταν παλιά Μαζαίικα, γιατί οι κάτοικοί της είχαν έρθει από το χωριό Μάζι, το σημερινό Ελατόφυτο. Ψηλά πάνω στο βουνό, στα δεξιά μας, φαίνονται δυο μικρά και όμορφα χωριουδάκια, η Τουρλάδα και ο Άγιος Νικόλαος.
Φτάνοντας στο Πλανητέρο θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για φαγητό σε τοπικές ταβέρνες της περιοχής. Με τις καλύτερες αναμνήσεις από το πιο όμορφο τοπίο της περιοχής θα αναχωρήσουμε για την Αθήνα με μια στάση στο Λεβίδι για καφέ και πορτοκαλαδόπιτα στη συνέχεια για την Αθήνα.

Κρατήσεις Θέσεων

Αναπαύσεως 16 Μετρό Ανθούπολης
Τηλ:210-5712451/210-8212452
info@sergianitravel.gr