Όσοι από σας έχετε συμμετάσχει σε κάποια από τις πεζοπορίες μας αλλά και όσοι δεν έχετε έρθει ακόμα αλλά κάποια στιγμή βγήκατε για ένα περίπατο στο βουνό, θα έχετε συνειδητοποιήσει ότι τα ρούχα και τα παπούτσια που χρησιμοποιείτε καθημερινά δεν είναι τα κατάλληλα για τέτοιες εξορμήσεις.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα απαραίτητα σε ένδυση, υπόδηση αλλά και εξοπλισμό για τις εξορμήσεις στη φύση.

Ο γενικός κανόνας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι τα ρούχα μας να είναι άνετα για να μην εμποδίζουν τις κινήσεις μας. Επίσης το ντύσιμο πρέπει να γίνεται σε στρώσεις, σαν «κρεμμύδι» έτσι ώστε να μπορείτε να προσαρμόζετε το ρουχισμό σας στις ανάγκες της κάθε στιγμής. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο καιρός στο βουνό μπορεί να γίνει απρόβλεπτος.

Η τεχνική του ντυσίματος σε στρώσεις βασίζεται στην δημιουργία τριών ζωνών ρουχισμού με σκοπό να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του σώματος και ταυτόχρονα να παρέχεται θερμομόνωση και προστασία από τις καιρικές συνθήκες (άνεμος, βροχή ή χιόνι).

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν ανάλογα με την εποχή και τις συνθήκες, πρέπει να φοράμε από μέσα προς τα έξω:

 

 • Ισοθερμικά Εσώρουχα

Η πρώτη στρώση ολόσωμων ρούχων που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα μας και έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν γρήγορα προς τα έξω τον ιδρώτα που παράγεται στην επιφάνεια του δέρματος. Το ύφασμά τους να είναι φιλικό προς το δέρμα, ανθεκτικό στη χρήση και να εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων. Επίσης θα πρέπει να έχουν ελαστικότητα. Τα βαμβακερά υφάσματα δεν ενδείκνυνται αφού μουσκεύουν εύκολα με τον ιδρώτα και στεγνώνουν δύσκολά εάν βραχούν.

 

 • Ρούχα

Η δεύτερη στρώση, αποτελούμενη από ένα ή περισσότερα ρούχα (μπλούζα – ζακέτα τύπου Fleece) έχει σκοπό να παρέχει μόνωση από το κρύο, αλλά παράλληλα να μην εμποδίζουν την απομάκρυνση του ιδρώτα.  Το ύφασμα αυτό πρέπει να είναι ελαφρύ, να μην μουσκεύει, να στεγνώνει γρήγορα και να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό. Τα Fleece έχουν χνουδωτή εσωτερική επιφάνεια που διοχετεύει τους υδρατμούς που παράγει το σώμα με την έντονη κίνηση, προς την εξωτερική επιφάνεια του ρούχου διατηρώντας το χρήστη στεγνό άρα και ζεστό. Επίσης παρέχει πολύ καλή θερμομόνωση.  Έτσι όσο πιο ογκώδες είναι ένα ρούχο Fleece, τόσο μεγαλύτερη είναι και η θερμομονωτική του ικανότητα.

Τα μάλλινα ρούχα δεν ενδεικνυται διότι παρότι μπορούν να μας κρατήσουν ζεστούς, είναι αρκετά ογκώδη και βαριά και αργούν να στεγνώσουν από τον ιδρώτα μας ή κάποια εξωτερική αιτία.

 

 • Παντελόνι και Τζάκετ

Η τρίτη στρώση περιλαμβάνει ρούχα αντιανεμικά και αδιάβροχα με σκοπό τη δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας γύρω από τη ζώνη μόνωσης αποκλείοντας έτσι τον αέρα, τη βροχή και το χιόνι να εισχωρήσουν στα εσωτερικά στρώματα. Παράλληλα το ύφασμα τους πρέπει να επιτρέπει την εξάτμιση των υδρατμών προς το εξωτερικό περιβάλλον πριν προλάβουν να υγροποιηθούν στην εσωτερική επιφάνεια του ρούχου, μουσκεύοντας και τα προηγούμενα στρώματα ρουχισμού.
Για το λόγο αυτό στην εσωτερική επιφάνεια  τους υπάρχει μια πορώδης μεμβράνη (Gore-Tex) αδιαπέραστη από τον αέρα, τη βροχή και το χιόνι, αλλά διαπερατή από τον ιδρώτα σε μορφή ατμού.

 

 • Γάντια, σκούφος, γκέτες

Μάς προστατεύουν από την απώλεια θερμοκρασίας, η οποία είναι μεγαλύτερη από τα άκρα και το κεφάλι. Καλό θα είναι να είναι επίσης και αυτά fleece και τα γάντια αδιάβροχα.

 

 • Ορειβατικές μπότες

Στο βουνό χρειαζόμαστε μποτάκια που να σκεπάζουν και να συγκρατούν τους αστραγάλους μας διότι η πιθανότητα διαστρέμματος είναι υψηλή. Τις συνέπειες ενός τραυματισμού, πέραν του πόνου που νοιώθει το ίδιο το άτομο, θα τις υποστεί όλη η ομάδα.

Τα μποτάκια πρέπει να είναι αδιάβροχα και διαπνέοντα. Η ποικιλία είναι μεγάλη και ποικίλουν ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες και το είδος της δραστηριότητας για τα οποία θα τα χρησιμοποιήσετε. Καλύτερο θα ήταν να επισκεφτείτε κάποιο κατάστημα με ορειβατικό εξοπλισμό όπου θα σας κατευθύνουν στο κατάλληλο για εσάς μποτάκι.

Επιλέξτε με προσοχή το κατάλληλο νούμερο για εσάς υπολογίζοντας ότι οι κάλτσες θα είναι κατάλληλες για πεζοπορία και όχι οι καθημερινές λεπτές που πιθανόν συνηθίζεται. Αν το νούμερο είναι μικρό τότε προφανώς σύντομα θα σας χτυπήσουν. Ακόμη όμως και το λίγο μεγαλύτερο νούμερο, όπως πολύ συνηθίζουν να αγοράζουν τα υπόλοιπα παπούτσια τους, θα σας δημιουργήσει πρόβλημα καθώς και μικρό περιθώριο κίνησης του ποδιού εντός του παπουτσιού σε μεγάλη απόσταση θα οδηγήσει σε εγκαύματα τριβής. Το παπούτσι πρέπει να εφαρμόζει ακριβώς στο πόδι και να είναι επαρκώς σφικτά δεμένα τα κορδόνια.

 

 • Κάλτσες

Αξίζει να αγοράσετε ένα καλό ζευγάρι συνθετικές κάλτσες, ειδικές για πεζοπορία. Προσφέρουν καλή εφαρμογή στα πόδια σας και έτσι αποφεύγετε ερεθισμούς και φουσκάλες.

Μην χρησιμοποιείτε βαμβακερές κάλτσες γιατί μουσκεύουν εύκολα από τον ιδρώτα, στεγνώνουν πολύ δύσκολα και έχουν περιορισμένη μονωτική ικανότητα.

 

 • Σακίδιο 

Απαραίτητο μέρος του εξοπλισμού μας αποτελεί ένα σακίδιο πλάτης Μια επιλογή χωρητικότητας 15 – 30 λίτρα είναι το ιδανικό για ημερήσιες εξορμήσεις. Απαραίτητη η ζώνη μέσης, για την μεταφορά βάρους στους γοφούς με αποτέλεσμα τη λιγότερη καταπόνηση της πλάτης, της μέσης και των ώμων.

 

 • Μπατόν

Τα μπατόν μειώνουν την καταπόνηση των ποδιών γύρω στο 20% μεταφέροντας κάποιο βάρος στα χέρια και στον κορμό. Μας βοηθούν επίσης πολύ στην ισορροπία κατά το περπάτημα και προστατεύουν τα γόνατά μας στις κατηφόρες μειώνοντας τους κραδασμούς.

 

 • Φακός 

Ένας φακός θα μας βγάλει από μια δύσκολη κατάσταση σε περίπτωση που μας πιάσει η νύχτα στο βουνό από λάθος υπολογισμό του χρόνου πεζοπορίας και της απόστασης ή από κάποιο πρόβλημα που θα μας καθυστερήσει. Χρήσιμος επίσης για την εξερεύνηση μικρών σπηλαίων που μπορεί να βρούμε στη διαδρομή μας. Πολύ καλή επιλογή είναι ο φακός κεφαλής αφήνοντας μας τα χέρια ελεύθερα όταν τα χρειαζόμαστε.

 

 • Φαρμακείο 

Πέραν του ομαδικού φαρμακείο που οφείλει να έχει ο αρχηγός της ομάδας σας, καλό είναι να έχετε πάντα το ατομικό σας φαρμακείο το οποίο να περιλαμβάνει:

 • απλά παυσίπονα (πχ. Depon ή Panadol)
 • τσιροτάκια
 • σπρέι ή μαντηλάκια απολύμανσης και χαρτομάντηλα (ή και χαρτί τουαλέτας)
 • βασικές γάζες
 • ψαλιδάκι, τσιμπίδα, 2-3 παραμάνες
 • ιώδιο
 • 2-3 αποστειρωμένες γάζες
 • φυσικά δάκρυα μιας χρήσης
 • αλοιφή γενικής χρήσης (πχ. Bepanthene)
 • γάντια μιας χρήσης (τουλάχιστον ένα ζευγάρι)
 • υγρό σαπούνι
 • οτιδήποτε φάρμακα μπορεί να παίρνετε τη συγκεκριμένη περίοδο

 

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακή κρέμα, τόσο κατά τους θερινούς μήνες όσο και κατά τη διάρκεια μιας πεζοπορίας στο χιόνι.

Μία αλλαξιά ρούχων, κάλτσες και ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια που θα έχουμε αφήσει στο πούλμαν ή στο αυτοκίνητό μας, θα μας επιτρέψουν να ταξιδέψουμε στεγνοί κατά την επιστροφή, σε περίπτωση που έχουμε βραχεί.

Τέλος θεωρούμε απαραίτητο να έχετε μαζί σας κινητό τηλέφωνο με φορτισμένη μπαταρία καθώς και φωτογραφική μηχανή (εφόσον δεν διαθέτει το κινητό μας) και προαιρετικά ένα σουγιά ή πολυεργαλείο και σφυρίχτρα.

Καλές εξορμήσεις Sergiani Travel !!